Je odpoledne, na oschlou kůži dopadaj paprsky jarního
slunka a mě chytají chutě. To jsou ty první dny v roce, kdy se začínaj nesměle objevovat zahrádky a štamgasti dejchaj poprvý za čtvrt roku čerstvej vzduch.
Přemejšlim, který že to pivo bude mít tu čest stát se tím
prvním recenzovaným. Přemejšlim dlouho a tak už nad tím nemusím přemejšlet, neboť
mě předběhl Mamut. Co by to ale bylo, kdybych nekontroval Rychtáři nějakým ryze
moravským mokem, že. Zašel jsem teda do kavárny Flexaret, kde čepujou pivo Richard,
dílo provinčního pivovaru ze Žebětína poblíž Brna. Už u vchodu mávám na
servírku, a než stihnu vytáhnout blok na postřehy, už je přede mnou, krasavec.
První, co vidim, tmavá nadýchaná hustá pěna. Má smetanovou
barvu a vypadá, že bych po ní mohl chodit. Ani se ale nestíhám otočit pro
tužku a fotoaparát a pěna rychle ztrácí svou konzistenci a trochu padá. Ale co
už, rychle se napiju. Mít z pěny knír.
První polaskání na jazyku, rozvine se lahodná hořká chmelová chuť,
vyvážená. V ústech zůstane ještě chvíli jemná chuť koření. Potud dobré.
Zkoumám barvu a jiskru. Skrze sklenici skoro není vidět, pivo je kalný, i když
ne tak, jako u nefiltrovaných ležáků. Mezitím mě překvapí: z úst mi už
takřka vymizela chuť. Minuta od prvního hltu a už nevím, jak škopek chutnal. To
je tedy nepříjemné. Na to, že piju dvanáctku, chybí mi výraznější aroma, pivo není
dospělý, chybí mu osobnost a něco, čím by mě překvapilo. To je škoda.
Dopíjím celej půllitr, pitelný jako voda – takřka chybí
bublinky CO2 a i teplota je tak akorát – což mě vede k myšlence, že tohle
pivo je vlastně jako stvořený na hpl. Nebo na večerní výkonostní chlastání.
Celkově je světlý ležák od Richarda takovej nemastnej,
neslanej. Zkrátka neurazí, ale ani nenadchne.
To už se ale porozhlížím po kavárně, do který dopadá čím dál
více světla, a tak se stahuji do přítmí sklepa, kde je útulno a objednávám další
bír. Je to tu nakonec fajn. Doporučuji, možná víc než to pívo.
Barva temně zlatavá
Jiskra utlumená
Pěna temná, smetanová, hustá; brzy opadne
Vůně nijak výrazná, příjemně kořeněná
Chuť příjemná, rozvinutá chuť chmelu; rychle se vytratí, nutno pořád pít, celkově nevýrazná
K čemu je dobrý? rozhodně chlastání na výkon; podvečerní hipstrování na předposlední schodu do kavárny; s retkem; když chcete chlastat, ale nechcete, aby vám potom táhlo z huby
Za kolik 33 (čepované, kavárna Flexaret, Brno, Kopečná)
Celkový hodnocení «««
/johny
Žádné komentáře:
Okomentovat